Müstacel çıkış bapları, yangın sırasında yangının yayılmasını önleyen ve insanoğluın güvenli bir şekilde tahliyesini sağlayan dirimsel öneme iye bir yapı elemanıdır.
Yangın kapısı ivedi çıkış muhtevain kullanılacaksa o dakika zaruri koşulları / standartları sağlayan şu demek oluyor ki yangın peklik belgesi olan bir kapı kullanılması gerekmektedir. Bu durumda kapı kanadı içerisinde yalıtım olarak taş yünü ve aldatmaçıpan zaruri olarak bulunmalıdır. Bapda kullanılan sac kalınlığının da en azca 1.
Sızdırmaz yangın kapıları: Bu tip yangın bapları, yangın sırasında yaman ve alevlerin özge alanlara yayılmasını önlemek sinein tasarlanmıştır. Özel contalar ve kapı pervazları, yangın esnasında dumanın ve alevlerin geçmesini engeller.
İşyeri ve özel talih dairelerinde, mektep ve umum kuruluşlarında müstacel tavır ve huzurlaşılmasını istemediğimiz durumlarda meslek kurtaracak olan yangın kapısı geleceğimizi kurtacaktır.
Zihinsel mânialı, mevkuf veya ıslah edilenlerin çitndığı, salahiyetli çalışanı daima işlev başında olan ve yangın veya başka müstacel durumlarda kullanıcıları nakledecek yeterli imkânları bulunan yerlerde kilit kullanılmasına ruhsat verilir.
Yangın kapısı elbette kullanılır? Yangın kapıları, yangın alarmı yahut yangın dedektörü aracılığıyla algılanan yangın durumunda otomatik olarak kapanır. Yangın bapsı, bapnın üzerinde bulunan yangın alarmı veya yangın dedektörü aracılığıyla yoklama edilen düzenek sayesinde otomatik olarak kapanır ve yangının yayılmasını önler.
Yangın yangın kapısı merdivenleri dâhilen ve haricen konstrüksiyonlabilmekle baş başa elan çok haricen meydana getirilen yangın merdivenleri tercih edilmektedir. Bunun temel sebebi alan yitirilmesine vasıf vermemesi ve henüz azca maliyetle nöbetin tamamlanabilmesini sağlamasıdır. Temelı binalarda ise yangın merdivenleri binaya yandaki beton merdivenler şeklinde imar edilirken diğerlerinde muahharen eklendikten sonra strüktürlabilmektedir. Bu kaçış merdivenleri binanın koşullarına için çeşitli şekillerde özel tasar çizim evet da katlanabilir şekilde de tasarlanabilmektedir.
Yekûn çıkış hoşgörülüliği, 32 nci maddeye gereğince hesaplanan bir kattaki kullanma alanlarındaki toplam kullanıcı saykaloriın ünite degajelikten geçen nefer adetsına kesimü ile elde edilen değerin 0.5 m ile çarpılması ile kâin bileğerden Yangın Çıkış Kapısı azca mümteni.
Yangın uzmanlarına göre yangına dayanıklı bir kapı, yangının dumanlarının ve alevlerin yayılmasını engellemektedir. Yangının seyrini batilatır yahut yayılmasını önler. Yangına dayanıklı kapılar mühür ve kızılçı üzere malzemelerden kuruluşlmış güç bir kapıdır.
Bu sınıflandırma, yangın baplarının Yangın Çıkış Kapısı ne kadar süreyle yangına dayanabileceğini belirtir. Örneğin, A klası bir yangın kapısı ekseriya 60 dakika, B sınıfı bir yangın bapsı ise 30 dakika süresince yangına karşı dayanıklılık gösterebilir. Yangın bapsı seçerken, bu peklik sınıflarını dikkate almanız önemlidir.
Yangın kapılarının ve elan birçok yangın ekipmanın nasıl kullanılacağını öğrenmek, yangın merdivenlerini erişimın nasıl katkısızlandığını öğrenmek gibi kök durumlar konusunda eğitimlerin verilmesi çok önemlidir.
Bununla baş başa yangın merdivenlerinin bir yerının kilitsiz küreksiz olması ve dumandan duygulanım ihtimalini kaldırılmış etmesi sebebiyle binalarda görülen yangınlarda dirilik zayiatının olma ihtimali ciddi oranda düşmektedir.
Yangın merdivenlerinin engel, tavan ve zeminında tek yanıcı gereç kullanılamaz ve bu merdivenler, yangına en azca 120 zaman dayanıklı cidar ve en az 90 dakika dayanıklı duman sızdırmaz kapı ile başka taksimmlerden ayrılır.
Yangın bapsı 120 dakikaya denli ısıya dayanıklıdır. Bunun sebebi ise imalatında kullanılan yanmayan hidrolik malzemelerdir. İmalatta kızılüminyum, hidrolik malzeme ve metal sac kullanılmaktadır. Bu dü öz ısıya dayanıklı olmasını sağlar.